Rádiós olimpiát is nyert a vásárhelyi Berényi Géza

15 ezer kapcsolat az éterben

Magyar ismerőseivel beszélgetni szokott, a külföldiekkel morzézik a vásárhelyi Berényi Géza, aki eddig tizenötezer összeköttetést létesített, egzotikus országokban élő emberekkel is társalog, ám utazóként eddig csak Németországig jutott el.

Magyar ismerőseivel beszélgetni szokott, a külföldiekkel morzézik a vásárhelyi Berényi Géza, aki eddig tizenötezer összeköttetést létesített, egzotikus országokban élő emberekkel is társalog, ám utazóként eddig csak Németországig jutott el. A rádióamatőrök doyenje olimpiai első helyezést is mondhat magáénak, és évtizedek óta tanítja erre a hobbira a gyerekeket. Pedagógusi munkájáért most, nyugdíjba vonulásakor szolgálati emlékéremmel tüntette ki a város.

Lehet azt mondani, Berényi Géza neve egybeforrt a rádióamatőr mozgalommal. Hiszen a technika szakos tanár 1977 óta vezeti a helyi rádióamatőr szakkört, gyerekek generációit avatva be az izgalmas hobbiba. A negyven év után most nyugdíjba vonult pedagógus munkáságát a város Pedagógus Szolgálati Emlékéremmel ismerte el.

Első az olimpián

Olimpiai
első helyet is szerzett Berényi Géza 1992-ben, amikor a barceloniai játékok idején versenyt hirdettek, ki tud több összeköttetést teremteni spanyolokkal. Az Amerikai Rádiós Liga két ízben is oklevéllel bizonyította, hogy öt frekvencián száz-száz összeköttetést létesített. Olyan különleges, egzotikus országokkal, területekkel is teremtett kapcsolatot – ki sem mozdulva a szobájából – mint Szváziföld, Fülöp-szigetek, Cape Verde, Madeira, Ghana, Togó, Omán, Botswana, Malajzia, Madagaszkár, Kuba, Uruguay, vagy éppen Azerbajdzsán.


A család nagy becsben tartott rádióját kezdetben csak hallgatta, de aztán mindenféle tölcséreket is készített hozzá, s azzal hallgatta – a paplan alá bújva.
– Bátyám egyszer épített magának egy olyan detektoros készüléket, mellyel már nem kellett az ágy alá bújni ahhoz, hogy jól szóljon. Én meg ellestem tőle, mit és hogyan csinált, s alsós koromban magam is építettem egyet – avatott be a szenvedély kezdeteibe. Berényi Géza szerint abban, hogy a rádióamatőrséget máig sem nőtte ki, sőt tanítványaival is megszerettette, nagyon sokat köszönhet tanárainak: Kukovecz Ferencnek és feleségének, valamint Holler Lászlónak és feleségének, majd segítőinek, Udvardi Károlynak, Deák Jánosnak és Mihály Bélának. Berényi Géza a bajai tanítóképző elvégzése után öt évig tanított Felső-Kopáncson, majd Kútvölgyön és Sóshalmon. Később az úttörőházba került, onnan a városházára, s legvégül a kertvárosi iskolába. A technika- tanári szakot kiegészítőként már Szegeden végezte el.

– Csak 1977-ben tettem le a rádióamatőr-vizsgát. Ekkor kerültem ugyanis a Magyar Honvédelmi Szövetség városi szervezete rádióklubjának élére, s ehhez illett ezt teljesíteni. Korábban az úttörőházban a gyerekekkel csak vevőt építgettünk, rádióadót nem. Sok nagyszerű tanítványom volt, ilyen például Simon Ferenc, a rendőrként dolgozó Domján István, vagy Hegyi Lóránt fejlesztőmérnök tanár. És a barátaim közé tartozik Sebők Sándor szakkörvezető társam – mondta.
Berényi Géza, akit HA8DD-ként ismernek az éterben, legszívesebben morzejelekkel tartja a világgal a kapcsolatot. Szó szerint, hiszen tizenötezer másik rádióamatőrrel teremtett már összeköttetést. Magyar barátaival azért élőszóval is beszédbe elegyedik.

A konyhai angol és német nyelvtudás elég ahhoz, hogy beszélgessünk, de ez nem olyan izgalmas, mint a morzejeleket figyelni – s máris azonosítja a rádión jelentkező hívót, akiről kiderül, hogy Alaszkában nyomogatja olyan szaporán a billentyűt. A rádióamatőr-technika is fejlődik: az amerikai rádiós név szerint köszönti Berényi Gézát, akinek a kilétét számítógép fedte fel.

A tanár úr egyébként öt amatőr frekvencián létesít összeköttetéseket. Beszélt már a világ minden táján élőkkel, még ausztrálokkal és új-zélandiakkal is. Az összeköttetést igazoló lapocskákból, melyeket a rádióamatőrök küldenek egymásnak, egy egész doboznyit őrizget. Egy időben rendszeresen csevegett egy olyan dél-amerikai amatőrrel, aki tudott egy szót magyarul, azt, hogy „béke". Az éterben a leggyakrabban azonban németekkel, kanadaiakkal fut össze. Utazóként viszont eddig csak Németországig jutott el.

 

Korom András
Létrehozva: 2007.07.11

 

 

Forrás :

http://www.delmagyar.hu/hodmezovasarhely/cikk/radios_olimpiat_is_nyert_a_vasarhelyi_berenyi_geza/2018956/