Egy katasztrófavédelmi gyakorlat.

 

 

 

 

 

 

A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2004 szeptemberében felújított együttműködési megállapodásunk keretében felkérte a Hódmezővásárhelyi Rádió Klubot, hogy a 2005. február 24-én megrendezésre kerülő polgári védelmi gyakorlaton vegyen részt.

A gyakorlat célja a 2005. évi Polgári Védelmi nap méltó megünneplése.

A modellezett vészhelyzet a Maros magas vízállásánál bekövetkezett buzgár kivédése és a töltés védelmi képességének  csökkenése miatt a lakosság kitelepítése lesz.

A feladat számunkra nem a hagyományos nyári kitelepülésre való felkészülést jelentette. A téli hidegben sátorozni, vendégeket, sajtó képviselőket fogadni, rádiózni 230V-os hálózat nélkül: ez aztán a kihívás!

A két helyszín –Makó és Hódmezővásárhelyi áteresztő pontok- közötti 22km-es távolság nem nagytétel, de azért jól jönnek a 10m-es árbocok, valamint a jól bevált 2m-es HB9CV antennák. A laptop akkukat jól feltöltöttük. A kézi rádiók  és a modemek mellé a biztonság kedvéért- 2,8Ah-ás zselés akkumulátorokat is odakészítettünk.   A nyomtatók csak 230V-ról üzemképesek, tehát valamilyen aggregátorok is kellenek.  A PV-nek van egy 2 kW-os HONDÁ-ja  és nekünk is van egy TESCO-s  720W-osunk.

A biztonság kedvéért elvittünk 2db 12/220V-os invertert, hogy aggregátor hiba esetén is a gépkocsik akkumulátorairól tovább tudjunk üzemelni.

Az alapos felkészülés után már csak azon izgultunk, hogy ne legyen eső vagy hóvihar.

A jelzett napon ragyogó napos időben indult el a kis csapat az áteresztő pontokra. HA8CS Józsi a vásárhelyi,  HA8CQ Sanyi és jómagam a  makói város szélére. 

A sátrak, árbocok felállítása után a próba- összeköttetések jól sikerültek.

Eközben Makón, a Maros töltésnél elkezdődött a hivatalos program. A vélelmezett buzgárt körgáttal elfogták, a kitelepítés előtt a lakosságot riasztották hangosbemondóval, szirénával.

A „kitelepítettek” autóbuszra szálltak és elindultak a makói áteresztő pont felé.

 

Épül a körgát.

 

 

A makói áteresztő pont.

 

 

A rendőrök elfogják a TV tolvajokat.

 

 

A tűzoltók sem tétlenkednek.

 

 

 

Az áteresztő ponton számítógépes lista készült róluk, amely AX25-ön száguldva eljutott  Vásárhelyre és ott  a befogadó állomás számára kinyomtatásra is került, még jóval az autóbusz érkezése előtt.

A kiürített városrészre a rendőrök felügyeltek, akik tetten értek egy fosztogató társaságot,  egy lopott TV készülékkel. A tűzoltók sem tétlenkedtek: gyorsan eloltottak egy  tűzet.

A gyakorlat vége felé a busz megérkezett a vásárhelyi befogadó állomásra, ahol meleg étel és vetett ágy fogadta a makói vendégeket.

A gyakorlat 14 intézmény 80 szakemberének köszönhetően jól sikerült. A vacsora közben beszélgetve abban reménykedtünk, hogy éles helyzetben sem lesznek bakik.

Ezúton mondok köszönetet a felkészülésben segítséget nyújtó klubtársainknak HA8FY Zsoltnak és HA8FF Misinek.

 

A gyakorlat során használt technikai eszközök:

 

Rádiók:

STANDARD C-168, ICOM IC-2E, IC-32E, ALINCO DJ-580E

 

Antennák:

 2db HB9CV, 2db záróedényes körsugárzó.

 

Számítógépek:

 SIEMENS P233 MMX laptop,

 TOSHIBA      AMD266 laptop

 

Aggregátorok:

HONDA 2,2Kw

ASIST 720W

 

Hegyi Loránd

HA8DH

A vásárhelyi áteresztőpont….

 

 

és berendezése.

 

 

A befogadóhely.

 

 

 

 

Képgaléria

 

 

 

 

 

Vissza